De ultieme gids voor het samenstellen van een capsulegarderobe

18-10-2023 | 4 minuten

De capsulegarderobe is een minimalistische garderobe die bestaat uit een klein aantal kledingstukken die allemaal gecombineerd kunnen worden met elkaar. Een echte basis voor je garderobe met basis items die tijdloos zijn, maar met een paar eyecatcher trenditems die meer spanning aan je outfit toevoegen. Een capsulegarderobe helpt jou bij jouw persoonlijke stijl, maar ook zeker het maken van bewuste keuzes bij het shoppen van nieuwe items. De ultieme gids voor het samenstellen van een capsulegarderobe lees je hier!

1. Doe een grondige kastopruiming

Het is tijd om eerlijk tegen jezelf te zijn. De trui die je al twee jaar niet hebt gedragen, moet er echt aan geloven en jij ook. Het is tijd om afscheid te nemen. Als je wilt starten met een capsulegarderobe moet je namelijk beginnen met een schone lei.  Neem goed de tijd om heel je kledingkast onderhanden te nemen en maak kritische keuzes. Past het nog? Vind je het nog leuk? Draag je het nog? Zo niet: doneer, verkoop of ruil je kledingstukken.

2. Definieer je persoonlijke stijl

Wat maakt jou jou? Neem de tijd om jouw persoonlijke stijl te ontdekken. Misschien hou je van eenvoud of ben je dol op opvallende accessoires en eyecatcher pieces. Maak een fysiek moodboard of ga lekker een bord maken op Pinterest. Blader door tijdschriften, zoek inspiratie bij influencers, struin social media af en ga lekker inspiratie opdoen. Neem daar in kleuren, patronen en verschillende silhouetten mee die jij te gek vindt en bij jou passen. Dit helpt je bij het vinden van jouw persoonlijke stijl en daarbij ook dus de juiste keuze voor jouw garderobe.

blog-capsulegarderobe
blog-capsulegarderobe
blog-capsulegarderobe

3. Kies tijdloze basics

Nadat je kast weer helemaal is opgeruimd kan je beginnen met het vullen van je capsulegarderobe. En dan begin je natuurlijk met de basis. Denk aan items zoals een wit T-shirt, een zwarte broek, een perfecte denim jeans, een klassieke blazer en een jurk die gemakkelijk kan stijlen voor verschillende gelegenheden. Investeer in deze basic en tijdloze items. Kleding van goede kwaliteit gaan lang mee en zijn dus enorm duurzaam. En favoriete basic items kan je daardoor lang blijven doordragen.

4. Voeg seizoensgebonden items toe

Naast de tijdloze basics die de basis vormen van je garderobe zijn seizoensgebonden items ook net zo belangrijk. Denk hierbij aan een heerlijk warme trui voor de winter, een luchtige blouse voor de zomer en een jas voor de herfst. Deze items geven al meer vorm aan jouw garderobe. Zo kan je nu al met deze items en de basics van het vorige puntje een paar looks stijlen.

5. Beperk je kleurenpalet

Het doel van een capsulegarderobe is dat je moeiteloos alles kan mix en matchen. Kies daarom voor een neutraal kleurenpalet in je kast. Ga voor de ultieme basiskleuren zoals zwart, wit, grijs, beige, marineblauw en eventueel gestreept. Voeg daaraan enkele accentkleuren toe die goed bij jouw passen. Kleuren die jouw persoonlijkheid weergeven. Zo creëer je een garderobe waarin je alles perfect met elkaar kan combineren.

blog-gids-capsulegarderobe
blog-capsulegarderob
blog-gids-capsulegarderobe

6. Accessoires zijn belangrijk

Je hoort het vast wel vaker, accessoires are the key. Vaak zijn accessoires dan ook echt items die het verschil kunnen maken in een outfit. Om de perfecte accessoires samen te stellen voor je capsulegarderobe, ga je ook weer op zoek naar tijdloze items. Kies voor een basic riem in een basiskleur zoals zwart of bruin. Een sjaal in een beige kleur en tijdloze sieraden in jouw persoonlijke kleur, zilver of goud. Deze accessoires maken jouw outfits helemaal compleet.

7. Houd het aantal kledingstukken beperkt

Less is more! Een capsulegarderobe is bedoeld om keuzestress te verminderen of te voorkomen. Je laten te genieten van kleding die jij ook echt leuk vindt. Houd dus je kledingkast beperkt met ongeveer 30 à 40 kledingstukken. Dit is natuurlijk exclusief ondergoed, sportkleding en nachtkleding. Kies voor kwaliteitsitems die je graag draagt en waar jij je goed in voelt. Zo creëer je jouw eigen persoonlijke capsulegarderobe waarmee je talloze te gekke outfits styled.

Een capsulegarderobe is de kans om bewustere keuzes te gaan maken en om een kledingkast volledig samen te stellen die bij jouw persoonlijkheid past. Door te beginnen met een grondige opruiming en het ontdekken van je eigen persoonlijke stijl, kan je al snel een eigen stijl creëren. Jouw kledingkast kan je dan weer aanvullen met tijdloze basics en items die jij echt nodig hebt en ook draagt. Ontdek de vrijheid en de mindere keuzestress, maar krijg ook zelfvertrouwen met jouw bewuste kledingkeuzes. Hopelijk helpt deze gids voor het samenstellen van een capsulegarderobe jou, om jouw eigen stijl te ontdekken en te durven combineren met kleding. En onthoud; in een wereld vol trends is een echte stijl tijdloos!